ULAZNA ZGRADA

Zoo Zagreb, glavni ulaz

Naziv projekta

Zoo Zagreb, glavni ulaz

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2012-2016

Status

Izvedeno

Veličina

cca 100 m2

Klijent

Zoo Zagreb

Poštivanje konteksta.

Mekoća i prirodnost materijala idealno korespondiraju s najstarijim stanovnicima ovog mjesta, stoljetnim, moćnim stablima.

Građevina Glavni ulaz Zoološkog vrata grada Zagreba smještena je u povijesno važnom okolišu parka Maksimir na lokaciji prepunoj vrijednih stabala i zelenila. Smjestiti građevinu između velikog broja zaštićenih stabala je bio poprilično veliki izazov. Poseban trud smo uložili kako bi Ulaz napravili uočljivim i zanimljivim posjetitelju, a da istovremeno respektiramo vrijedni prirodni kontekst.

Forma građevine povija se pod vrijednošću prirode, uzima manje važno, a intrigantno mjesto između stabala te se nježno provlači. Kroz oblikovanje same forme bilo je potrebno ne samo ispoštovati okolinu nego i stvoriti praktičnost. Za funkcioniranje samog ulaza bilo je potrebno oblikovati prostor blagajne te koridore s kontrolom prolaza za ulaz i izlaz ZOO vrta.

Osim osnovne funkcije Ulaz smo oblikovali kao platformu za “branding”, promociju I kreiranje prepoznatljivog identiteta. Kao glavni element oblikovanja odabrali smo rahlu, polutransparentnu kulisu sastavljenu od drvenih vertikala. Mekoća i prirodnost materijala idealno korespondiraju s najstarijim stanovnicima ovog mjesta, stoljetnim, moćnim stablima.

Nakon realizacije projekta predstavnici ZOO Vrta odlučili su glavni element oblikovanja Ulaza, drvenu kulisu, upotrijebiti kao novog nosioca identiteta na svim planiranim građevinama u sklopu projekta Modernizacija ZOO Vrta.

Naziv projekta

Zoo Zagreb, glavni ulaz

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2012-2016

Status

Izvedeno

Veličina

cca 100 m2

Klijent

Zoo Zagreb