JAVNI KOMERCIJALNI

Tržnica,
Posedarje

Naziv projekta

Tržnica Posedarje

Tipologija

Javni

Lokacija

Posedarje, Hrvatska

Godina

2016

Status

Idejno rješenje

Veličina

300 sqm

Klijent

Grad Posedarje

Simbioza prirode i arhitekture.

Mogućnost otvaranja cijelog prostora.

Zgrada tržnice u Posedarju predviđena je uz obalu, na početku šetnice uz more. S te se lokacije pruža pogled na crkvu Svetog Duha. Uz želju za otvaranjm pogleda prema crkvici, kod projektiranja tržnice zahtjev je bio da se njezina izgradnja podijeli u dvije faze.
U prvoj fazi izvedbe zamišljeno je da se napravi samo AB ili čelična ukruta (obložena npr. kamenom)  te da se postavi nosiva krovna čelična podkonstrukcija sa difuznim krovnim pokrovom (npr lexan) i zaštitom od sunca. Tako pripremljen prostor ne može se (zakonski regulativno) koristiti kao tržnica, ali može biti gradska nadstrešnica za događanje tipa npr. sajam i sl.
U drugoj fazi, ispunjavanjem čvrstih dijelova nadstrešnice (ukrute) potrebnim sadržajima (lokali, sanitarije, spremišta, prostor za smeće) građevina se pretvara u potpuno funkcionalnu tržnicu koja je po tehničkim uvjetima za tržnice pravilno opremljena i može dobiti rješenje za uporabu.

Koncept zgrade sastoji se od dva čvrsta, puna dijela na njezinim krajevima i otvorenog, natkrivenog prostora između njih preko kojeg se iz mjesta pruže pogled prema crkvi Svetog Duha. Taj se središnji prostor u drugoj fazi zatvara staklenom stijenom koja zadržava mogućnost otvaranja cijelog prostora.

Naziv projekta

Tržnica Posedarje

Tipologija

Javni

Lokacija

Posedarje, Hrvatska

Godina

2016

Status

Idejno rješenje

Veličina

300 sqm

Klijent

Grad Posedarje