KUĆA ZA ODMOR

Kuća za odmor,
Ravna Gora

Naziv projekta

Kuća za odmor Ravna Gora

Tipologija

Stambeni

Lokacija

Ravna Gora, Hrvatska

Godina

2020

Status

Građevinska dozvola

Veličina

360 m2

Klijent

Privatna osoba

Simbioza prirode i arhitekture.

Djelomičnim ukapanjem u teren, arhetipskim oblikovanjem, korištenjem prirodnih materijala te minimalnim intervencijama na terenu, kuća je u svakom pogledu uklopljena u svoju okolinu.

Kuća za odmor projektirana je u vikend naselju Matanovci, u Ravnoj Gori. Smještena usred netaknute prirode, na terenu u nagibu sa velikim brojem crnogoričnog drveća, kuća maksimalno iskorištava atraktivne poglede i prirodne ljepote gorskokotarske regije. Istovremeno, važan cilj prilikom projektiranja i gradnje bio je sačuvati što više izvornih obilježja terena, iz čega je proizašlo i oblikovanje same kuće, kao i njezinih vanjskih prostora.

Kuća se sastoji od četiri volumena čijim izmicanjem se oblikuju vanjski prostori – pristupi za pješake i vozila te vanjske terase na različitim stranama svijeta za ugodan boravak u prirodi u svako doba dana. Takav razvedeni tlocrt omogućava gradnju uz minimalne intervencije na terenu i rušenje svega nekoliko stabla. Dvostrešni krovovi kuće nastali su pod utjecajem lokalne arhitekture Gorskog Kotara. Obloženi su trapeznim limom koji prelazi preko prednje i stražnje fasade te na taj način stvara zatvorenu cjelinu u jednom smjeru.

Bočne fasade obložene su drvenim daskama, što dodatno naglašava povezanost s prirodom i predstavlja homage tradicionalnoj gradnji.

U podrumu kuće nalaze se garaža i spremišta, prizemlje sadrži dnevne prostorije s velikim staklenim stijenama koje omogućavaju najbolje poglede na okolinu i izlaz na dvije terase, dok su na katu smještene prostorije za spavanje i wellness dio sa saunom, tušem i jacuzziem. Osim glavnog objekta, na parceli se nalazi i manja prizemna građevina, istog oblikovanja kao i kuća, namijenjena za veća druženja.

Djelomičnim ukapanjem u teren, arhetipskim oblikovanjem, korištenjem prirodnih materijala te minimalnim intervencijama na terenu, kuća je u svakom pogledu uklopljena u svoju okolinu i predstavlja simbiozu prirode i arhitekture. Istovremeno, njeni atraktivni oblikovni aspekti i sadržaji koje pruža omogućavaju korisnicima potpunu povezanost s prirodnim ljepotama Gorskog Kotara tijekom cijele godine.

Naziv projekta

Kuća za odmor Ravna Gora

Tipologija

Stambeni

Lokacija

Ravna Gora, Hrvatska

Godina

2020

Status

Građevinska dozvola

Veličina

360 m2

Klijent

Privatna osoba