POSLOVNI PROSTORI ZRAČNE LUKE

Konferencijski centar / VIP lounge MZLZ Franjo Tuđman

Naziv projekta

Konferencijski centar / VIP lounge MZLZ Franjo Tuđman

Tipologija

Javni

Lokacija

Velika Gorica, Hrvatska

Godina

2019

Status

Izvedeno

Veličina

240 m2

Klijent

International Airport Zagreb d.d.

Polivalentnost i fleksibilnost prostora i opreme.

Odabir materijala i završnih obrada u interijeru je primarno proizašao iz funkcionalnih zahtjeva kao što su akustika, zaštita od požara i lakoća održavanja.

Jedan u nizu prostora koje smo projektirali na Zračnoj luci „Franjo Tuđman“ u Zagrebu je i Konferencijski centar / VIP lounge za potrebe Međunarodne zračne luke Zagreb d.d.

Primarni zahtjev investitora bio je polivalentnost te fleksibilnost prostora i opreme. Uzrok toga je kako bi se po potrebi moglo zadovoljiti više različitih funkcija. Većinu godine prostor je „lounge“ VIP putnika, a po potrebi se transformira u konferencijski prostor. Sukladno opisanim namjenama prostor je adekvatno opremljen multimedijalnim uređajima.

Konferencijski prostor je smješten na drugom katu građevine uz jugozapadno ostakljeno pročelje. Zbog longitudinalne forme prostora koji smo imali na raspolaganju  i jednostranog prirodnog osvjetljenja morali smo pronaći način kako uspješno organizirati potrebne sadržaje i stvoriti ugodan, funkcionalan prostor. Dodatno ograničenje bila je i podjela fasadnog platna na velika polja.

Longitudinalnost prostora je diktirala linearno slaganje „lounge“ i konferencijskih prostora uz pročelje tj. liniju prirodnog osvjetljenja te time i formiranje uzdužne komunikacije / hodnika.  Meandriranjem kontaktne pregrade između hodnika i velikih prostora ostvarili smo razigranost koju smo dodatno naglasili igrom svijetla. Vertikalnim ostakljenim procjepima pustili smo prirodno svijetlo i u prostor komunikacije te smo odabirom tipa rasvjete dodatno razbili masu nasuprotnog punog zida hodnika.

Na mjestima pojačane fluktuacije posjetitelja komunikacija se širi dok na ostalim dijelovima zadržava minimalnu širinu.

Velike prostore grupirali smo u jednu polivalentnu zonu dok smo manje i servisne prostorije pozicionirali rubno. Pregrade između velikih prostorija su akustične klizne sklopive stijene koje omogućavaju povezivanje za potrebe konferencija.

Odabir materijala i završnih obrada u interijeru je primarno proizašao iz funkcionalnih zahtjeva kao što su akustika, zaštita od požara i lakoća održavanja. Strop konferencijskog prostora je akustični, linearni, perforirani dok je u prostoru komunikacije gipskartonski spušteni strop s integriranom rasvjetom. Jednaki  tretman stropa i zida u odabiru rasvjete i završne obrade objedinio je plohe stropa i zida u jedan prepoznatljivi element.

Multifunkcionalnost samog prostora prenijeli smo i na neke njegove elemente kao što su akustične klizne pregrade koje ujedno služe kao podloga za pisanje ili projiciranje. Stolovi i stolice su sklopive te je namještaj za sjedenje modularni zbog lakše i brže  prenamjene prostora te kreiranja različitih konfiguracija ovisno o potrebi.

Naziv projekta

Konferencijski centar / VIP lounge MZLZ Franjo Tuđman

Tipologija

Javni

Lokacija

Velika Gorica, Hrvatska

Godina

2019

Status

Izvedeno

Veličina

240 m2

Klijent

International Airport Zagreb d.d.