REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA

Kamene kuće za odmor,
otok Ugljan

Naziv projekta

Kamene otočne kuće za odmor

Tipologija

Stambeni

Lokacija

otok Ugljan, Hrvatska

Godina

2011

Status

Idejno rješenje

Klijent

Privatna osoba

Tradicionalno s daškom modernog.

Projekt se odlikuje uspješnim integriranjem suvremenih sadržaja u postojeće tradicionalno izgrađene strukture te očuvanjem  duha i ambijenta otočnih mjesta.

Predmet našeg već trećeg projekta na otoku Ugljanu je u samom Ugljanu.  Projekt obuhvaća rekonstrukciju i dogradnju dvije kuće unutar sklopa više kamenih kuća različitih vlasnika.

Spomenute dvije kuće po svojoj namjeni su obiteljske kuće ali su već duže vrijeme napuštene. Želja investitora je oživjeti i sačuvati postojeće kuće izgrađene u tradicionalnom mediteranskom stilu te istovremeno u njih unijeti dašak modernog vremena.

Prenamjenom kuća u kuće za odmor koje se iznajmljuju posjetiteljima otoka stvorili su se uvjeti za ponovno oživljavanje dugo napuštene strukture. Posjetitelju je omogućen doživljaj lokalnog ambijenta i povijesti mjesta uz sve pogodnosti suvremenog stanovanja.

Obzirom na zatečeno stanje kuće su zahtijevale različitu razinu rekonstrukcije. Naš projekt se bazirao na očuvanju i primjerenoj obnovi svih zatečenih elemenata kao što su kameno ziđe, drvena međukatne konstrukcije i sl. Jedna kuća nije očuvana u cjelini te ju je bilo potrebno dograditi dok se intervencija u drugoj kući odnosila samo na interijer.

Spomenuta dogradnja ponavlja postojeću formu kuće koja je interpretirana na suvremeni način. Na postojeću kamenu bazu, prizemnu etažu kuće dodan je volumen kata pod kosim krovom kompletno obložen vlaknasto cementnim pločama te je ekstrudirani presjek kuće izvučen čeličnim okvirima te interpretiran kao zasjenjena terasa. Novi zabatni zid je ponovljen u kamenu sa integriranim ložištem.

Unutar kuće smo organizirali prostor za stanovanje sukladno kategorizaciji smještajnih jedinica. Prizemlje i dograđeni kat smo povezali novim unutarnjim stubištem.

Druga kuća je imala sačuvano vanjsko stubište te su prostori za stanovanje u prizemlju i na katu povezani preko vanjskog prostora kako je i nekad bilo.

Vanjski prostor uokviren nizom postojećih kuća također je u vlasništvu investitora, a kako na njega ostale kuće nisu orijentirane taj potencijal smo iskoristili za formiranje ozelenjenog dvorišta sa bazenom koje je na raspolaganju korisnicima kuća za odmor.

Naziv projekta

Kamene otočne kuće za odmor

Tipologija

Stambeni

Lokacija

otok Ugljan, Hrvatska

Godina

2011

Status

Idejno rješenje

Klijent

Privatna osoba