JAVNI

Istočni ulaz,
Zoo Zagreb

Naziv projekta

Istočni ulaz Zoološkog vrta u Zagrebu

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2015

Status

Izvedeno

Veličina

50 m2

Klijent

Zoo Zagreb

Ulaz koji poziva.

Ovom građevinom Zoo je postao dio gradske fasade. Dobio je okvir za znak, poziv za posjetu Zoo vrtu – mjesto za postavu natpisa tipa „KOKOŠASTA GUSKA – istina ili mit?“ ili „MEDVJEĐI VIKEND – besplatni ulaz za sve tate“.

Neupitna povezanost ove kuće s izgledom Glavnog ulaza nije slučajna. No ova kuća ima dodatnu snagu podsjetiti Zagrepčane da je Zoo dio grada, stvoriti utisak.

Ono što je odredilo izgled kuće su mikrolokacija i potreba za funkcionalnošću. Dodir vanjskog prostora i šetnice Zoo-a omogućuje ulaz i izlaz ljudi a da se ne smanji funkcionalnost šetnice. Skupljanje, karte, info, kontrola ulaza. Stvaramo naglasak, zanimljivost prolaznicima i budućim posjetiteljima. Pješačka ruta usporava dinamiku kretanja i nudi točku rotacije ili usmjerenja prema izlazu. Uski prostor lokacije zahtjeva pažljivo lociranje ulaza/izlaza za očuvanje funkcije šetnjice.

Bitne karakteristike kuće su nenametljivost i dualnost kuće: s jedne strane „rezana“ fronta zadržavanja linije duge ograde, s druge strane inverzija zavoja postojeće interne šetnice Zoo vrta zajedno stvaraju nepravilni, poluorganski tlocrtni oblik. Materijali su isti kao i kod Glavnog ulaza – box za blagajnike čini čvrstu baza od „pristojnih“ vertikala betona, a površina za postavu poziva za posjetitelje su drvene vertikale, neuprljane bojom, razmaknute i smirene po svojoj prirodi – stvara se poveznica organskog i humanog, ogoljelosti prirodnog materijala i stroge ljudske intervencije. Podgled je lagano dematerijaliziran jakim perforacijama metalnih ploča dok jednostavna linijska rasvjeta naglašava funkciju komunikacije ulaza i izlaza.

Naziv projekta

Istočni ulaz Zoološkog vrta u Zagrebu

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2015

Status

Izvedeno

Veličina

50 m2

Klijent

Zoo Zagreb