PAVILJON I ZONA ZOO VRTA

Centar zaštićene faune Hrvatske – Zoo Zagreb

Naziv projekta

Centar zaštićene faune Hrvatske - Zoo Zagreb

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2022

Status

Izvedeno

Veličina

3000m2

Klijent

Zoo Zagreb

Arhitektura u službi arheologije.

Formira se trijem kao novi javni prostor, element gradacije između vanjskog i unutarnjeg prostora koji je bio prisutan u tipologiji rimske kuće i ulice.

Predmet projekta je Interpretacijski centar arheološkog parka Andautonija. Građevina je previđena na iznimno vrijednoj lokaciji, na arheolškom nalazištu rimskog grada Andautonije u središtu Šćitarjeva. U blizini lokacije nalaze se Muzej mirisa, župni dvor i crkva koja je snažan orijentir u prostoru. Kontekst karakterizira razjedinjenost i raspršenost sadržaja te velika arheološka vrijednost.

Prioritet je naglašavanje vrijednosti lokacije. Arhitektura je stoga u službi arheologije, tu je da zainteresira i intrigira posjetitelja, a s druge strane je nenametljiva u izražaju da ne zasjeni razlog svog nastanka, odnosno nalazište antičkog rimskog grada.

Ideja je bila stvoriti novi prostor za društveni život i okupljanje te omogućiti pristup na parcelu s ulice i s prostora arheološkog nalazišta u neposrednoj blizini. Formira se trijem kao novi javni prostor, element gradacije između vanjskog i unutarnjeg prostora koji je bio prisutan u tipologiji rimske kuće i ulice.

Nivo prizemlja građevine podiže se na određenu visinu kako bi pristup arheološkim nalazima na parceli ostao omogućen svima. Prizemlje je koncipirano od dva dijela, od otvorenog, djelomično natkrivenog sustava mostića iznad arheološkog nalazišta i od ostakljenog zatvorenog prostora sa sadržajima javne namjene preko kojeg se penje na kat, odnosno u prostor muzeja.

Glavna postavka pozicioniranja građevine na parceli bilo je korištenje minimalno invazivne metode na okolni kontekst, osobito na arheološku baštinu. Građevina se  pilotima oslanja na teren na minimalni broj pažljivo odabranih točaka.

Kuća uvažava vrijednosti prirodnog konteksta: oblikovana je nenametljivo, u skladu s proporcijama i dimenzijama okolne izgradnje te se upotrebljavaju prirodni materijali već prisutni u neposrednom kontekstu. Zgrada visinom ne prelazi okolnu izgradnju, a krov se koristi kao dio muzeja s kojeg se pruža pogled prema postojećem arheološkom nalazištu i zonama budućih iskapanja te prema srodnim sadržajima u središtu naselja, čime je stvorena vizualna povezanost i cjelina središta naselja.

Naziv projekta

Centar zaštićene faune Hrvatske - Zoo Zagreb

Tipologija

Javni

Lokacija

Zagreb, Hrvatska

Godina

2022

Status

Izvedeno

Veličina

3000m2

Klijent

Zoo Zagreb