STAMBENI

Višestambena kuća, Nerezine, otok Lošinj

Naziv projekta

Višestambena kuća, Nerezine, otok Lošinj

Tipologija

Stambeni

Lokacija

Nerezine, otok Lošinj

Klijent

Privatna osoba

Simbioza prirode i arhitekture.

Djelomičnim ukapanjem u teren, arhetipskim oblikovanjem, korištenjem prirodnih materijala te minimalnim intervencijama na terenu, kuća je u svakom pogledu uklopljena u svoju okolinu.

Kuća za odmor projektirana je u vikend naselju Matanovci, u Ravnoj Gori. Smještena usred netaknute prirode, na terenu u nagibu sa velikim brojem crnogoričnog drveća, kuća maksimalno iskorištava atraktivne poglede i prirodne ljepote gorskokotarske regije. Istovremeno, važan cilj prilikom projektiranja i gradnje bio je sačuvati što više izvornih obilježja terena, iz čega je proizašlo i oblikovanje same kuće, kao i njezinih vanjskih prostora.

Kuća se sastoji od četiri volumena čijim izmicanjem se oblikuju vanjski prostori – pristupi za pješake i vozila te vanjske terase na različitim stranama svijeta za ugodan boravak u prirodi u svako doba dana. Takav razvedeni tlocrt omogućava gradnju uz minimalne intervencije na terenu i rušenje svega nekoliko stabla. Dvostrešni krovovi kuće nastali su pod utjecajem lokalne arhitekture Gorskog Kotara. Obloženi su trapeznim limom koji prelazi preko prednje i stražnje fasade te na taj način stvara zatvorenu cjelinu u jednom smjeru.

Bočne fasade obložene su drvenim daskama, što dodatno naglašava povezanost s prirodom i predstavlja homage tradicionalnoj gradnji.

U podrumu kuće nalaze se garaža i spremišta, prizemlje sadrži dnevne prostorije s velikim staklenim stijenama koje omogućavaju najbolje poglede na okolinu i izlaz na dvije terase, dok su na katu smještene prostorije za spavanje i wellness dio sa saunom, tušem i jacuzziem. Osim glavnog objekta, na parceli se nalazi i manja prizemna građevina, istog oblikovanja kao i kuća, namijenjena za veća druženja.

Djelomičnim ukapanjem u teren, arhetipskim oblikovanjem, korištenjem prirodnih materijala te minimalnim intervencijama na terenu, kuća je u svakom pogledu uklopljena u svoju okolinu i predstavlja simbiozu prirode i arhitekture. Istovremeno, njeni atraktivni oblikovni aspekti i sadržaji koje pruža omogućavaju korisnicima potpunu povezanost s prirodnim ljepotama Gorskog Kotara tijekom cijele godine.

Naziv projekta

Višestambena kuća, Nerezine, otok Lošinj

Tipologija

Stambeni

Lokacija

Nerezine, otok Lošinj

Klijent

Privatna osoba